بررسی ارتباط پلی مورفیسم های پروموتر ژن GKN1 با خطر ابتلا به سرطان معده |
:
سرطان معده شایع ترین سرطان در کشورهای آسیایی محسوب میشود و در ایران نیز به عنوان شایع ترین و اولین علت مرگ و میر به دلیل سرطان در میان مردان و دومین علت مرگ و میر در میان زنان است. یکی از عواملی که با سرطان معده ارتباط دارد، تغییر در ترکیب موکوس معده است که سطح اپیتلیال معده را پوشانده است. هدف: یکی از فراوان ترین پروتئینهای موجود در موکوس معده گاستروکین 1 است که توسط ژن GKN1 در انسان کد میشود. این پروتئین در عملکرد طبیعی معده مثل تمایز طبیعی سلولهای اپیتلیال معده، یکپارچگی مخاط و ترمیم سلولهای اپیتلیال معده پس از آسیب نقش مهمی ایفا می کند. بیان ژن GKN1 در سرطان معده کاهش می یابد و از این ژن به عنوان ژن سرکوب کننده تومور در معده نام برده می شود.
مواد و روش ها: با توجه به نقش مهم گاستروکین 1 در اپیتلیوم معده و کاهش بیان ژن GKN1 در سرطان معده و نقش تنظیمی پروموتر در بیان ژن ها، در این مطالعه 52 بیمار مبتلا به سرطان معده و 52 فرد سالم انتخاب شده و پلی مورفیسمهای تک نوکلئوتیدی قرار گرفته در ناحیه پروموتری ژن GKN1 با استفاده از توالی یابی و تکنیک Tetra-primer ARMS PCR بررسی گردید.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که پلیمورفیسم تک نوکلئوتیدی rs 4575760 با خطر ابتلا به سرطان معده ارتباط دارد (032/0=P , 1=df ,9/0-1/0 =%95CI ,42/0=OR). اما پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی rs 4072127 با خطر ابتلا به سرطان معده ارتباط ندارد ( 13/0 =P , 1 =df , 52/4 – 8/0=%95CI , 919/1 =OR).
فصل اول: کلیات
1-1- اپیدمیولوژی سرطان معده
سرطان معده چهارمین سرطان شایع در جهان است (1 و 2) و به عنوان اولین علت مرگ و میر به دلیل سرطان در مردان و دومین علت مرگ و میر در زنان شناخته شده است. با توجه به برآوردهای جهانی٬ سالیانه بیش از 930000 نفر به این بیماری مبتلا میشوند و حداقل 700000 نفر جان خود را از دست میدهند (3).
شیوع این سرطان در کشورهای مختلف تنوع گستردهای دارد به طوری که کشورهای ژاپن٬ کره٬ چین٬ شیلی٬ کاستاریکا و برزیل با میزان شیوع بیش از 20 نفر به ازای هر 100 هزار نفر نواحی پرخطر٬ بیشترین شیوع سرطان معده را دارند (3). نواحی با خطر متوسط کشورهایی
هستند که بین 20-10 نفر مبتلا در هر 100 هزار نفر دارند که شامل کشورهای ایتالیا٬ انگلستان٬ آلمان٬ هلند و ترکیه میشود (3) و در نهایت، نواحی با خطر کم کشورهایی هستند که کمتر از 10 نفر مبتلا در هر 100 هزار نفر را دارند و آمریکا٬ کانادا٬ سوئد٬ دانمارک٬ مصر٬ هند و استرالیا را شامل میشود (3).
بر اساس مطالعات انجام گرفته، بروز سرطان در ایران 1/49 نفر در مردان و 9/25 نفر در زنان در هر 100 هزار نفر گزارش شده است;بنابراین ایران جزء کشورهای پرخطر محسوب میشود (3). اگرچه شیوع جهانی سرطان معده در سالهای اخیر به طور چشمگیری کاهش یافته است٬ اما شایع ترین سرطان در ایران به ویژه در شمال و شمال غرب ایران شناخته شده است (3 و 4).
میزان بروز این سرطان حتی در نواحی مختلف ایران نیز متفاوت است٬ در اردبیل بالاترین میزان شیوع سرطان معده را دارد و بعد از آن شهرهای سمنان، گلستان، شرق آذربایجان و تهران به ترتیب دارای بالاترین آمار ابتلا به سرطان معده در مردان و زنان در ایران هستند، در حالی که کمترین شیوع در کرمان (2/10 برای مردان و 1/5 برای زنان) گزارش شده است (3 و 4).
2-1- معده
دستگاه گوارش وظیفه هضم، جذب غذا و مواد مورد نیاز بدن و تبدیل آن به انرژی را بر عهده دارد. معده قسمتی از لوله گوارش است که بین روده کوچک و مری قرار دارد و وظیفه اصلی آن هضم غذا است. غذا پس از ورود به معده چند ساعت توقف کرده و در این مدت دچار هضم شیمیایی و فیزیکی میشود (5). معده از نظر آناتومی به چهار قسمت تقسیم میشود: کاردیا، فوندوس یا طاق معده، تنه (بدنه) و پیلور (شکل 1-1). هر یک از این بخش ها، سلول ها و عملکردهای مختلف دارند (6). ابتدا و انتهای معده با دو دریچه محدود شده است، دریچهای که مری را به معده وصل میکند، کاردیا، و دریچه ای که معده را به روده کوچک متصل میکند، پیلور نامیده میشود (5).
1-2-1- کاردیا
کاردیا یک نوار حلقوی باریک به عرض 3-5/1 سانتی متر و در محل اتصال مری به معده است. مخاط این ناحیه دارای غدد لوله ای ساده و شاخه دار است. قسمت انتهای این غدد اغلب چین خورده است و مجرای بزرگی دارد. اکثر سلول ها در این ناحیه لیزوزوم و موکوس ترشح میکنند و تعداد کمی نیز تولید کننده اسید میباشند (7).
2-2-1- طاق و تنه
فوندس (طاق) و تنه معده پر از غدد لوله ای معدی است که 7-3 غده لوله ای شاخه دار به داخل آن ها باز میشوند. پراکندگی سلولهای اپیتلیال در غدد معدی یکنواخت نیست. گردن این غدد از سلولهای بنیادی ، سلولهای موکوسی و جداری تشکیل شده است (7).
3-2-1- پیلور
پیلور دارای حفرههای معدی عمیقی است که غدد لوله ای شاخه دار به داخل آن ها باز میشوند. در مقایسه با غدد موجود در ناحیه کاردیا، غدد پیلوری دارای حفرههای عمیق تر و بخشهای ترشحی پیچیده کوتاه تری میباشد. این غدد، موکوس و همچنین مقادیر قابل توجهی از آنزیمهای لیزوزومی ترشح می کنند. سلولهای G که گاسترین، ترشح میکنند در بین سلولهای موکوسی غدد پیلوری قرار میگیرند. گاسترین، ترشح اسید توسط سلولهای جداری را تحریک میکند و رشد سلولهای زیر مخاط معده را تحریک میکند (7).
3-1- سلولهای موجود در غدد معده
سلولهای موجود در غدد معده از انواع مختلف سلول ها از جمله: سلولهای گردن مخاط، سلولهای جداری، سلولهای اصلی و سلولهای غدد درون ریز تشکیل شده است (6).
1-3-1- سلولهای گردن مخاط
سلولهایی هستند با شکل نامنظم که در حد فاصل سلولهای جداری یا مرز نشین فشرده شدهاند و با رنگآمیزی به سختی از سلولهای اصلی قابل تشخیص هستند. موکوس مترشحه از این سلولها اسیدی است و از موکوس مترشحه از سلولهای سطحی که خنثی میباشد، متفاوت است (6).
2-3-1- سلولهای تمایز نیافته
این سلولها به عنوان سلولهای بنیادی، با تکثیر و تمایز، همه سلولهای پوششی معده شامل سلولهای موکوسی، جداری، انترو اندوکرین و اصلی را جایگزین میکند. فعالیت این سلولها در هنگام آسیبهای اپیتلیال افزایش یافته و به التیام سریع زخم کمک میکند. در شرایط عادی سلولهای پوششی معده هر 4 – 3 روز تجدید میگردند (6).
3-3-1- سلول های اصلی
این سلول ها در تنه و قاعده غدد یافت میشوند. این سلولها دارای سیتوپلاسم و شبکه آندوپلاسمی زبر هستند که مشخصه سلولهای پروتئین ساز است. این سلولها، آنزیمهای پپسین برای تجزیه پروتئینها، لیپاز برای تجزیه چربیها و رنین برای انعقاد شیر را سنتز و ترشح میکنند (5).
4-3-1- سلولهای کناری یا جداری
سلولهای کناری، سلولهای اسیدوفیل هستند که در تمام قسمتهای غدد معدی یافت میشوند. این سلولها حاوی تعداد زیادی میتوکندری هستند. سطح سلولها دارای فرورفتگی عمیق و حاوی میکرویلیهای بلند هستند. سلولهای کناری مسئول ترشح اسید معده هستند. ترشح اسید معده توسط اعصاب کولینرژیک، هورمون گاسترین و هیستامین تحریک میگردد. این سلولها فاکتور داخلی معده را ترشح میکنند که باعث جذب ویتامین B12 میشود. در صورت عدم ترشح این فاکتور، جذب ویتامین B12 مختل شده و سنتز هموگلوبین صورت نمیگیرد و یک نوع کم خونی به وجود میآید (6).
5-3-1- سلولهای غدد درون ریز
ترشحات این سلولها از سطح قاعدهای به رگهای خونی منتقل میشود. این سلولها در فوندوس معده باعث ترشح سروتونین (برای تحریک عضلات جدار معده و روده) و در پیلور باعث ترشح گاسترین شده و باعث تحریک سلولهای کناری میشوند (5).
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1399-11-21] [ 11:21:00 ب.ظ ]
|