کاربرد نشانگر مولکولی میکروستالیت ISSR در تنوع ژنتیکی تودههای زنبور عسل Apis mellifera L.برخی از نقاط ایران |
براساس آمار سازمان خواربار جهانی بیش از هفتاد میلیون کلنی زنبور عسل در جهان وجود دارد که محصولات تولیدی آنها در راستای تامین نیازهای غذایی، دارویی و بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد. بعلاوه زنبور عسل با گرده افشانی گیاهان زراعی و باغی نقش بسیار مهمی در افزایش محصولات کشاورزی و پایداری محیط زیست ایفا میکند. در بین حشرات گرده افشان زنبور عسل بدلیل حمایت بشر، جمعیت بیشتر کلنی و جابجایی کلنیها برای تولید محصول بیشتر و دامنه فعالیت وسیعتر، خصوصیات بیولوژیکی، رفتاری و مرفولوزیک خاص بهترین نقش را ایفا میکند و از اهمیت بالاتری برخوردار است. منطقهی انتشار طبیعی زنبور عسل در جهان محدودهی وسیعی است که از شمال به جنوب کشور های اسکاندیناوی، از غرب به داکار، از جنوب به دماغه امیدنیک و از شرق به کوههای اورال، مشهد و عمان محدود میشود، البته این حشره توسط انسان به سایر نقاط جهان نیز منتقل شده است (طهماسبی و همکاران، 1378). از زمان آشنایی بشر
با زنبور عسل تولیدات آن بویژه عسل همواره به عنوان یک مادهی غذایی ایدهآل مورد توجه بوده است. عسل در فرهنگ عامه به عنوان یکی از شفابخشترین فراوردههای غذایی مطرح است. بررسیها نشان میدهد که محصولات کندو و از جمله عسل علاوه بر مغذی بودن، دارای اثرات درمانی نیز میباشد (توپچی و علمی، 1388). برای تولید بیشتر عسل نیاز به جمعیتهای قوی میباشد و تولید جمعیتهای قوی نیز در سایهی مدیریت صحیح بر پایهی دانش علمی ممکن میباشد. یکی از مسائلی که ممکن است باعث اثرات نامطلوب و در نتیجه تضعیف کلنیها گردد، پدیدهی تلاقیهای خویشاوندی میباشد که منجرب به افزایش همخونی یا هموزیگوتی آللهای جنسی میگردد (Mayer, 1996).
تعیین وضعیت ژنتیکی موجودات زنده زیربنای اصلاح نژاد آنها در هر منطقه است برای تعیین این وضعیت و تفکیک تودههای مختلف زنبور عسل در یک منطقه از روشهای مرفولوژیکی، تنوع پروتئینها و DNA نگاری استفاده میشود (طهماسبی و همکاران، 1376). برخی از تفاوتهای موجود در ردیف DNAبین دو موجود ممکن است به صورت پروتئینهایی با اندازههای مختلف تجلی کنند که بروشهای مختلف بیوشیمیایی قابل ثبت و رویت و مطالعه میگردند. این قبیل نشانگرها را نشانگرهای مولکولی در سطح پروتئین مینامند که از آن جمله میتوان به سیستم آیزوزایم/ آللوزیم اشاره کرد. اما دستهی دیگر از تفاوتهای موجود در سطح DNA هیچ تظاهری ندارند، نه صفت خاصی را کنترل میکنند و نه در ردیف اسیدهای آمینه پروتئینها تاثیری برجای میگذارند. این دسته از تفاوتها را میتوان با روشهای مختلف شناسایی، قابل دیدن و ردیابی کرد و به عنوان نشانگر مورد استفاده قرار داد. این نشانگرها که تقریباً تعدادشان نامحدود است فقط از راه تجزیه وتحلیل مستقیم DNA قابل ثبت هستند و بنابراین به آنها نشانگرهای مولکولی در سطح DNA گفته میشود. طی سالیان اخیر شناسایی و بررسی تنوع ژنتیك در بین گونههای حشرات بر اساس نشانگرهای مولكولی و روشهای مبتنی بر واكنش زنجیرهای پلیمراز PCR بسیار متداول گشته است. ولی در كشور ما بررسی تنوع مولكولی در زمینه حشره شناسی بسیار كم انجام گرفته است. امروزه میکروساتلیتها نقش مهمی در تعیین تنوع ژنتیکی و روابط خویشاوندی جانوران و گیاهان و مخصوصاً حشرات ایفا میکنند. استفاده از نشانگر ISSR بیشتر جهت تنوع ژنتیکی گیاهان استفاده شده و در جهان حشرات هم اکنون استفاده از این نشانگر جهت بررسی تنوع ژنتیکی راسته بالپولکداران به ویژه دو خانواده Noctuidae و Bombycidae ، راسته دوبالان و بال غشائیان در کانون توجه مجامع علمی قرار گرفته است(Luque, et al., 2002; Hundsdoerfer, et al., 2005; Radjab, et al., 2012).
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-11-22] [ 05:54:00 ق.ظ ]
|