تأثیر اجرای قانون هدفمندی یارنه ها بر جرائم علیه اموال |
امروزه یکی از اهداف مهم دولتها، توسعه و رشد اقتصادی است. با وجود آنکه بعضی از صاحب نظران کلاسیک و متأخر، عمدهترین کارکرد و وظیفه دولت و فلسفه اصلی آن را، حفظ و تأمین امنیت اتباع میدانند، به نظر میرسد در حال حاضر، دستیابی به امنیت پایدار و تأمین ثبات سیاسی، بدون پیگیری توسعه و تحقق آن و تلاش در راستای تأمین رفاه و معیشت شهروندان میسر نیست. به همین دلیل، دولتها یکی از مهمترین اهداف خود را، توسعه اقتصادی و بهبود شاخصهای زندگی مردم قرار دادهاند و بر این مبنا به تدوین و طراحی سیاستها و قوانین مورد نیاز میپردازند (بابایی، 1392، ص 112).
یکی از این طرحها که در سالهای اخیر به اجرای درآمده است، طرح هدفمند کردن یارانهها است. این طرح یکی از محورهای مهم هفتگانه «طرح تحول اقتصادی» است. این طرح بنیادین برای اصلاح ساختار اقتصادی کشور توسط دولت نهم تدوین شد. کارگروه تحول اقتصادی دولت با استفاده از هزاران اقتصاددان و کارشناس به بررسی همه جانبه معضلات مزمن اقتصاد ایران پرداخته و به این جمعبندی رسید که نظام مالیاتی، نظام گمرکی، نظام بانکی، چارچوب ارزش گذاری پول ملی، بهره وری، نظام توزیع کالا و خدمات و همچنین نظام تخصیص و توزیع یارانه، صد در صد نیازمند اصلاحات ساختاری هستند تا اقتصاد کشور رونق یافته و به رشد و شکوفایی برسد (جنیدی بهار، 1390، ص 232). صرف نظر از چالشهایی که در مورد نقض برخی از اصول قانون اساسی در این قانون، از سوی برخی حقوقدانان مطرح شده است (کاشانی، 1388، ص 78) نمیتوان از آثار و پیامدهای جرم شناختی این قانون چشم پوشید.
جرم، نوعی هنجارشکنی در فضای قواعد و مقررات رسمی کشور است که در آن افراد با نقض قوانین و مقررات جامعه مبادرت به انجام اعمال مجرمانه مانند دزدی، قتل، کلاهبرداری و فساد مینمایند. جرم همراه با شکستن قانون، بی نظمی و از بین رفتن امنیت و آسایش مردم است که از این نظر، وقوع آن آثار منفی برای جامعه در پی دارد (مداح، 1388، ص 214). از آنجایی که اجرای این قانون به برخی بزهکاریهای اقتصادی چون احتکار کالا، سرقت و فساد اقتصادی و جرائم علیه اموال دامن زده است (بابایی، 1392)، انجام پژوهشی در این زمینه ضروری به نظر میرسد. به راین اساس در پژوهش حاضر، به بررسی تأثیر اجرای قانون هدفمندی یارانهها بر وقوع جرائم علیه اموال پرداخته میشود.
1-3-اهمیت و ضرورت تحقیق
تحقیقات مختلف اهمیت تأثیر طرح هدفندی یارانهها بر وقوع جرائم تائید نموده است. اما با توجه به اینکه در این تحقیق حوزه مورد مطالعه شهرستان قم است و تاکنون تحقیقی در رابطه با موضوع پژوهش در این شهر انجام نشده و همچنین از زمان اجرایی طرح هدفمندی هم زیاد نگذشته است به منظور شناخت عوامل مرتبط با گرایش به، انجام پژو هشهای عمقی در این زمینه ضروری است. بنابراین اهمیت موضوع تحقیق از نظر صاحب نظران و محققان قبلی بررسی میشود. لذا با توجه به مواردی که تاکنون مطرح شد بررسی مسئله تأثیر هدفمندی یارانهها و تأثیر آن در وقوع جرائم علیه اموال از اهمیت شایان توجهی برخوردار است این تحقیق بر اساس هدف غایی، صرفنظر از یک وظیفه آکادمیک که محقق دارد فوایدی برای منزلت آکادمیک ر و جامعه دارد بنابراین با توجخ با هدف تحقیق از نوع کاربردی است.
از دیگر دلایل اهمیت انجام این پژوهش شرایط اقتصادی جامعه است. در زندگی امروزی اقتصاد نقش اول را در جوامع مختلف دارد. دولتمردان و دولتها در همه سطوح برای ادامه حیات سیاسی خود مجبور به راضی کردن مردم هستند. و نیاز به برنامه ریزیهای مدون و نظام یافته در سطح کلان دارند. یکی از این هدفهای کلان که چند سالی است که در کشور ما اجرایی شده طرح هدفمندی یارانهها است. یکی از قدیمیترین جرائم علیه حقوق اموال و مالکیت (جرائم مالی) که از آغاز پیدایش مالکیت خصوصی و در میان جوامع گوناگون بشری در سنین مختلف وجود داشته، سرقت است. امروزه مشکل سرقت به یک مشکل اقتصادی اجتماعی بدل گردیده است، بطوریکه لطمات روحی ناشی از این پدیده حتی پس از کشف و دستگیری سارق نیز تا مدتها شهروندان را آزار میدهد (شعبانی، 1385: 214). در چشم انداز برنامهی توسعه ای کشور ایران یکی اثرات اساسی برنامههای اقتصادی که باید بدان تواجه شود اثر گذاری این سیاستها بر توسعهی فقر و همچنین تغییرات رفاهی طبقات مختلف جامعه است، که در سالهای اخیر با اجرای مرحلهی اول سیاست هدفمند سازی یارانهها در تاریخ آذر 89 به بعد این مهم از حساسیت بیشتری برخوردار شده است (اردبیلی، 1377:886).
فقر مقولهایست دستوری (هنجاری) و تحت تأثیر قضاوتهای ارزشی موجود در جامعه است. و این قضاوتها دارای تعاریف متعدد است. فقر در لغت به معنای تنگدستی آمده که میتوان را به معنای کاستی، بیچیزی و نیازمندی در زمینههای گوناگون انسان بکار گرفت. علاوه بر این فقر در نوعهای مختلف ظاهر میشود. فقر ملی، فقر معنوی، فقر فرهنگی، فقر روانی، فقر اقتصادی و غیره. فقر مطلق مفهومی از نابرابری در دآمدها است، که به درآمدی پایینتر از درآمد لازم برای تأمین نیازهای اساسی یعنی غذا، مسکن، حداقل لوازم ضروری خانه، پوشاک، بهداشت، آموزش در حد کسب سواد، آب سالم، حداقل انرژی برای گرم شدن، حداقل تفریح برای حفظ سلامت روحی نداشته باشند (بهنام ملکی، کتاب توسعهی اقتصادی و برنامهریزی، 1388، 143). در این طرح مردم باید اصول زندگی خود را متناسب با تغییرات اقتصادی تغییر دهند که بعضی از افراد جامعه توانایی اقتصادی لازم را ندارند و یا دانش و آمادگی لازم را برای هماهنگی با این تغییرات ندارند. در کشور ما در گرداگرد تدوین و برنامه ریزی برای طرح هدمفندی یارانهها هم مسئولین سازمانی و هم برنامه ریزان محلی و هم دستگاههای تبلیغاتی کشور درگیر اجرای طرح عملاً هیچ برنامه مدونی برای تبعات اجتماعی این طرح پیش بینی نشده. اجری این طرح تاثیراتی بر سطح درآمد و هزینه خانوادهها داشت که این مهم و باعث برروز مشکلاتی اقتصادی شد و برونداد آن نابهنجارهای اجتماعی بود. (شعبانی، 1385:216). آمارهای اداره پلیس بیانگر افزایش بزهکاری و جرائم علیه اموال از جمله سرقت بعد از اجرای طرح هدفمدی است.
1-4-اهداف تحقیق
- شناخت رابطه بین قانون هدفمندی یارانه و وقوع جرائم؛
- بررسی اجرای قانون هدفمندی یارانهها و افزایش جرائم خُرد؛
- تحلیل و بررسی اجرای قانون هدفمندی یارانهها و کاهش سرقت منزل.
1-5-سؤالات تحقیق:
- اجرای قانون هدفمندی یارانهها بر وقوع جرائم علیه اموال چه تأثیر داشته؟(کاهش یا افزایش)
- آیا بین اجرای قانون هدفمندی یارانهها و افزایش جرائم خُرد رابطهی معناداری وجود دارد؟
- آیا بین اجرای قانون هدفمندی یارانهها و ارتکاب جرم سرقت در شهر قم رابطهی معناداری وجود دارد؟
- آیا بین اجرای قانون هدفمندی یارانهها و کاهش سرقت منزل رابطهی معناداری وجود دارد؟
1-6-فرضیات تحقیق
- بین اجرای قانون هدفمندی یارانهها و وقوع جرائم علیه اموال رابطه وجود دارد.
- بین اجرای قانون هدفمندی یارانهها و افزایش جرائم خُرد رابطه وجود دارد.
- بین اجرای قانون هدفمندی یارانهها و ارتکاب جرم سرقت در شهر قم رابطه وجود دارد.
- بین اجرای قانون هدفمندی یارانهها و کاهش سرقت منزل رابطه وجود دارد.
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1399-11-21] [ 06:26:00 ب.ظ ]
|