بررسی و ارزیابی نانوحسگر زیستی فیبر نوری جهت شناسایی مواد زیستی |
امروزه در زمینههای مختلفی از جمله پزشكی،صنایع شیمیایی،صنایع غذایی،زیست محیطی وتولیدمحصولات دارویی- بهداشتی از حسگرهای زیستی[1] استفاده میشود. در محیطهای کلینیکی و پزشکی، وجود ابزارهایی جهت تشخیص بیماریها، امری بسیار ضروری میباشد. توسعهی سیستمهایی که دارای بانک کاملی از مشخصات انواع بیماریها بوده و محیطی آسان و مطلوب را جهت استفادهی کاربران خود فراهم کنند، موضوعی است که محققان علوم مختلفی را همچون علم پزشکی و شاخههای علمی مرتبط، به سمت خود جذب نموده است. یکی از روشهای معمول تشخیص بیماری، نمونه برداری میباشد که عمدتاً از طریق خون یا ادرار صورت میپذیرد. این روش دارای مشکلات متعددی نیز میباشد. محدودیتهای دسترسی لحظه به لحظه به بیمار، طولانی بودن مدت تشخیص بیماری از روی نمونهها، تغییر غلظت نمونهها با گذشت زمان و قابل توجه بودن حجم نمونهها از جملهی این مشکلات میباشد. استفاده از روشهای تشخیص سریع و یا ترکیبی از این روشها که به کمترین حجم از نمونهها نیاز داشته باشد، باعث کاهش زمان، هزینه و احتمال بروز خطا به هنگام تشخیص بیماری
میگردد. یکی از راههای دستیابی به این هدف، استفاده از حسگرهای زیستی میباشد.
حسگرها
حسگرها گونهای مبدل هستند. بعضی از حسگرها به تنهایی قابل استفاده اند و برای خواندن آنهااحتیاجی به وسایل جانبی دیگری نیست، مانند دماسنج جیوه ای.دسته ی دیگر برای استفاده باید با وسایل دیگری همراه باشند مثل ترموکوپل.بیشتر حسگرها الکتریکی یا الکترونیکی هستند که انواع الکتریکی از دقت پایین تری برخوردارند. البته انواع دیگری نیز موجود است. حسگرها در زندگی روزمره ما به صورت فراوان مورد استفاده قرار میگیرند، مواردی که شامل خودرو، ماشینهای صنعتی، تجهیزات فضائی و حتی دارویی میشود. پیشرفت فنی باعث شده تا انواع مختلف و گوناگونی از حسگرها با فناوری امایاماس (MEMS) تولید شود. در اکثر موارد این کار باعث بدست آمدن حساسیت بالا شده است.
با به وجود آمدن راههای مختلف برای نمایش اثر انرژیها، حسگرها بر اساس انرژی مورد آزمون، که حسگر آن را دریافت میکند، طبقه بندی میشوند.
حسگرهای دمائی
دماسنج (thermometer)
ترموکوپل (thermocouple)
مقاومتهای حساس به گرما (thermistors and resistance temperature detectors)
بولومتر (bolometer)
گرماسنج (calorimeter)
حسگرهای مقاومت الکتریکی
الکتروسکوپ (electroscope)
ولتسنج (voltmeter)
اما چرا از حسگرها استفاده می کنیم ؟ همانطور که در ابتدای این گفتار اشاره شد حسگرها اطلاعات مورد نیاز را در یافت و کمیتهای فیزیکی یا شیمیایی موردنظر را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل می کنند.مزایای سیگنالهای الکتریکی را می توان بصورت زیر دسته بندی کرد:
– پردازش راحتتر و ارزانتر
– انتقال آسان
– دقت بالا
– سرعت بالا
– و…
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-11-22] [ 02:15:00 ق.ظ ]
|